Koldthævede boller med fuldkornsspelt og havre

For en uge siden fyldte min yngste seks år og i går havde vi hendes gruppe fra børnehaven til fødselsdag et par timer. Hos os er det børnene, der stort set fri bestemmer menuen, når der er fødselsdag på programmet, og sådan var det også i går. Jeg havde regnet med, at hun ville bede om noget a la pølsehorn, pizzasnegle, små frikadeller eller lignende, men hun overraskede mig ved at bede om rugbrødsmadder, boller og grøntsagsstave. Det ligner hende ikke. Hvis det havde været min søn på otte, så havde jeg været knap så overrasket. Han har altid været mere vild med grøntsager og sund mad end yngstespiren. Heldigvis er begge mine børn ikke bange for at smage nyt, og vi udfordrer tit deres smagsløg, så de ikke ender med at vokse op og være kræsne som voksne.

koldthævede boller med fuldkornsspelt og havre

Lækre, nybagte boller med fuldkornsspeltmel og havregryn

Rugbrød og pålæg købte vi os til, men bollerne stod jeg for. Jeg har en super nem opskrift, som jeg gerne vil dele med jer. Den består af få ingredienser, hvoraf grovvalsede havregryn og fuldkornsspeltmel fylder mest. Det gode ved opskriften er, at du rører dejen sammen om aftenen og lader dem hæve i køleskabet natten over. Så er det super let lige at forme bollerne med en ske næste morgen, og du har nybagte boller på bare 20 minutter.

Du kan bruge bollerne til madpakker, burgerboller eller som mellemmåltid med en god ost. Ud af 22 børn var der en enkelt, der ikke kunne lide dem. Det tager jeg som et kvalitetsstempel.

Opskriften giver ca. 24 stk. (2 plader)

Ingredienser til koldthævede boller med fuldkornsspelt og havre

  • 1 liter lunken vand
  • 25 gram gær
  • 3 tsk salt
  • 200 gram grovvalsede havregryn
  • 1 kilo fuldkornsspeltmel
  • Grovvalsede havregryn til pynt

Sådan tilbereder du koldthævede boller med fuldkornsspelt og havre

Hæld vand i en skål og rør gæren ud i vandet.

Tilsæt salt og havregryn, som du rører godt sammen i vandet.

Herefter tilsætter du fuldkornsspeltmel lidt efter lidt og rører det sammen til en ensartet masse. Dejen er lidt våd og klistret, men den hænger fint sammen.

Dæk skålen med husholdningsfilm eller en tallerken og stil den i køleskabet natten over.

Næste morgen tager du dejen ud af køleskabet.

Hæld lidt havregryn op i en dyb tallerken.

Dyp en spiseske i vand og brug den til at forme bollerne med. Det kan være en fordel at dyppe skeen i vand mellem hver bolle, du former.

Vend bollen i havregryn og placer den på en bageplade beklædt med bagepapir.

Når alle bollerne er formet og pyntet med havregryn, så lader du dem hæve et lunt sted i ca. 1 time.

Bag bollerne nederst i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter. Jeg gav mine 15 minutter, men jeg kunne efterfølgende konstarere, at der var nogle af dem, der godt kunne have brugt lidt længere tid. Sådan er det med en halvdårlig ovn, der bager ujævnt 😉

Næringsindhold i koldthævede boller med fuldkornsspelt

Ca. 170 kcal pr. bolle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *