Yogakursus uge 28

I uge 28 var jeg så heldig at få sponsoreret et ophold hos Kursuscenter Struer, hvor jeg skulle fordybe mig i yoga, mindfulness og meditation. Jeg er ikke nogen stor yogi, men jeg har da lavet lidt yoga under mine graviditeter og lidt on/off herhjemme, men aldrig noget jeg har holdt ved i ret lang tid.

Helt laidback og langt nede i gear på dag 3

Når jeg tænker yogakursus, så tænker jeg en hel masse – og en stor del er stærkt præget af mine fordomme omkring yoga. Jeg forestillede mig nemlig et helt hold af über stretchy, urtetedrikkende, veganske yogier med meget lange, yndefulde lemmer. Jeg havde noget svært ved at se mig selv i et yoga-setup, hvis det hele blev meget frelst og religiøst.

Heldigvis blev jeg mødt af noget helt andet. Der skulle ikke laves ”udrensninger” i hverken den ene eller den anden ende. Vi måtte gerne både drikke kaffe og spise kød ?Og der var masser af yoga, masser af blide stræk og de lidt hårdere flowtimer adskilt af små sessioner med meditation eller mindfulness.

Lene, der underviser på yogaholdene, er uddannet fysioterapeut, så hun har en solid baggrund og ved en masse om kroppens fysiologi. Hun er fantastisk ligefrem og god til at give forskellige alternativer til øvelserne, alt efter hvilket niveau den enkelte er på. Jeg synes ikke, at det var svært at følge med. Der blev givet rigtig god mundtlig instruktion, samtidig med at Lene selv udførte øvelserne, så jeg var sjældent i tvivl om, hvad jeg skulle.

De øvrige deltagere på yogakurset var vidt forskellige. Aldersspændet var fra 16 til ”nogle og tres” og begge køn var repræsenteret (dog var der klart flest kvinder). Med mine egne næsten fyrre år, så følte jeg mig fint tilpas og ikke særligt presset undervejs af øvelsernes sværhedsgrad. For mig var det ikke hårdt, men flere andre deltagere var et par gange undervejs noget mere pressede – og det er klart, for der var stor forskel på styrke, form, vægt og alder.

Yoga på stranden en perfekt sommeraften

Jeg oplevede at blive presset på andre punkter dog. Vi ankom søndag eftermiddag, og fra mandag morgen gik det løs med yoga og meditation. Da vi nåede torsdag, oplevede jeg at være totalt mæt og decideret træt af at skulle ligge stille og lave afspænding/meditation. Min hverdag hjemme er præget af perioder med ret høj puls (pga. træning, travlhed, stress og konflikter med ungerne), og jeg kunne næsten ikke holde ud at blive mere nede i et område, hvor min gennemsnitspuls var under 50. Jeg fik sværere og sværere ved at ligge stille og holde kroppen og ikke mindst hovedet i ro. Jeg oplevede en voldsom modstand og irritation i kroppen. Jeg ville meget hellere ud og ”smadre igennem” i et eller andet fysisk end at ligge der og trække vejret dybt.

Jeg snakkede kort med Lene om det, og hun opfordrede mig til at forsøge at blive i det – og det ville under alle omstændigheder også have været min beslutning. Når man får noget foræret og lover at skrive om sin oplevelse efterfølgende, så skylder man at gå all-in og tage det hele med. Flere andre på holdet valgte en eller flere sessioner fra undervejs, og det er ok. Det var der ingen sure miner over. Det er op til den enkelte at vurdere, hvad man kan holde til fysisk og mentalt.

Jeg holdt ud den der lange torsdag (som vist ikke var længere end de andre dage, det var bare mig, der var ved at være brugt), og om fredagen vågnede jeg med en helt anden følelse i kroppen. Min krop havde ligesom forliget sig med det langsomme tempo, og jeg var helt klar til igen at fordybe mig.

Hvis jeg tog på sådan et ”rigtigt” yogaophold i Indien med timelange meditationer, så ville min hjerne fucke helt vildt meget med mig, og der ville komme nogle sindssyge kampe, mens kroppen mest af alt ville have lyst til at stikke af. I denne her lidt mere light udgave hos Kursuscenter Struer vandt jeg. Og jeg tror, at jeg havde rigtig godt af det. Det var tiltrængt at komme så langt ned i gear, og yogaen var rigtig god for mig.

Ud over at gå rundt med en dejlig følelse i kroppen, så skete der andre sjove ting med mig undervejs:

Min mand (som jeg havde et par videoopkald med i løbet af ugen) bemærkede, at jeg var begyndt at tale langsommere. Et typisk tegn på stress er, at man gør alting hurtigt – så når man pludselig bliver langsommere, må det vel være et tegn på mindre stress. Virkelig sjov observation, som jeg slet ikke selv havde bidt mærke i.

Om det var yogaen, meditationen eller den Nada-akupunktur, som jeg fik et par gange, ved jeg ikke, men der blev i hvert fald sat gang i et eller andet i min krop. Jeg fik store væskeophobninger i ansigtet. En aften lignede jeg en, der havde tudet flere timer. Det var virkelig skørt, for jeg sørgede for at drikke masser af vand hver dag, så det burde ikke være pga. væskemangel. Jeg var oppe omkring 3 liter vand dagligt.

Derudover blev min fordøjelse påvirket. Jeg har ikke problemer med min fordøjelse normalt, og jeg er vant til at få masser af fibre gennem min kost, så alt fungerer egentlig, som det skal. Men to dage inde i yogakurset, så skal jeg love for, at der skete noget. Det er klart, at både organer og tarme bliver masseret, når man bevæger sig rundt i de forskellige yogastillinger, og det havde en positiv effekt for mig. Nu bliver det altså rent toiletsnak, så hvis du ikke lige er til det, så kan du hoppe et afsnit ned og læse videre derfra. Men altså… der kom virkelig hul igennem. Jeg fik ikke ondt i maven, ingen diarré eller lignende – jeg kom bare virkelig meget på toilettet, virkelig mange gange. Hvis der havde været nogen former for forstoppelse indeni mig, så var der det i hvert fald ikke længere.

Glimt fra en af mine morgendukkerter ved stranden – bedste start på dagen!

At møde op på Kursuscenter Struer til en uges yoga var en helt særlig oplevelse. Jeg fik flashback til min efterskoletid med morgensamling og fællesspisning til alle måltider. Det var super hyggeligt med nye bekendtskaber, og jeg kom helt sikkert til at tale med mennesker, som jeg nok aldrig ville have stødt på, hvis det ikke lige havde været for kurset. Der er en særlig ånd hos Kursuscenter Struer. Her hjælper man hinanden, tager hensyn og vil gerne hinanden. Jeg oplevede, at der var masser af mulighed for at være social, men jeg kunne samtidig også godt trække stikket og lukke mig inde på værelset, når jeg ikke orkede at være sammen med andre mere. Jeg elsker at være sammen med andre og tanker masser af energi ved det, men jeg har også brug for min tid uden andre omkring mig for at blive klar til en ny dag. Og det kunne jeg sagtens få.

Hvis du går og overvejer at tage på et yogaophold, så vil jeg anbefale Kursuscenter Struer til dig, hvis:

  • Du gerne vil stifte bekendtskab med yoga for første gang
  • Du trænger til total mig-tid uden familien
  • Du godt kan lide at blive tanket op på masser af sund mad i smukke omgivelser
  • Du kan lide at være en del af en større, social gruppe

Hvis du er toptunet yogist med mange års erfaring, så synes jeg ikke, at det er stedet for dig – du vil dog ikke have spildt din tid, men niveauet egner sig bedst til begyndere/let øvede.

Jeg tog hjem efter en skøn uge, hvor vi også havde rigtig godt vejr de fleste dage. Jeg startede flere morgener med en dukkert i havet sammen med et par andre kursister. Jeg blev fyldt op med gode oplevelser, mig-tid og en skøn følelse i kroppen efter masser af yoga.

Bare tæer i sandalerne

forår blomster tulipanJeg elsker forår – især når solen brager derudaf, og det er tid til bare tæer i sandalerne. Det er jo helt vildt, som naturen buldrer frem med grønt overalt. Hækken er sprunget ud, der er tulipaner i haven, og vi har allerede haft gang i grillen flere gange.

Og så er der nogle andre ting, som jeg ser frem til hvert eneste år:

  1. Flyverdragter, vanter og huer kan pakkes væk og skal ikke længere slæbes frem og tilbage til skole/institution
  2. Ungerne er mere aktive ude med vandpistoler, trampolin og gemmeleg
  3. Humøret stiger sådan helt generelt
  4. Det er lyst, når jeg står op kl. 5 om morgenen og gør klar til dagens første klienter, der kommer til træning kl. 6
  5. Der er endelig masser af dansk frugt og grønt i butikkerne igen

Men noget af det bedste er altså, at den daglige strømpekamp med familiens yngste er forbi. Min datter har et eller andet med tøj. Det SKAL være blødt, og især strømperne skal være nogle helt bestemte – ellers kan hun ikke holde ud at have dem på. Det kan lyde som en lillebitte ting, men det kan tage evigheder at få hende talt i tøjet om morgenen. Og mange morgener ender det med, at hun flår det ret hurtigt af igen. Vi er som forældre blevet bedre til at købe tøj, som hun kan holde ud at have på. Det betyder masser af joggingbukser, bluser uden ret mange syninger/pailetter og helt glatte strømper i størrelse alt for stor.

Heldigvis er det sommerligt i vejret de her dage i vores smukke Danmark. Så kan jeg droppe al kamp omkring strømper og i stedet finde sandalerne frem. Selvfølgelig er to sæt børnefødder vokset hen over vinteren, så ingen af dem kan passe sandalerne fra sidste år. Storebror på 10 klarer sig med kondisko ind til videre, mens lillesøster faktisk går rundt med storebrors aflagte fra sidste år. Jeg skal helt sikkert have købt nogle flotte, nye sandaler til dem begge, og jeg har kig på et par hos kids-world.dk (reklame), så vi kan nyde sommeren med glade, bare fødder.

 

Annemette tabte 43 kilo på et år

Da min søn gik i 0. klasse sad jeg til den første forældrefest og faldt i snak med et sprudlende, humoristisk menneske. Det var Annemette. Jeg kan ikke rigtig huske, hvad vi snakkede om, men jeg kan huske, at jeg efterfølgende håbede, at hun en dag ville melde sig under mine faner, så vi sammen kunne gøre noget ved hendes alt for høje vægt. For der var ingen tvivl om, at den måtte påvirke hendes hverdag. Jeg er egentlig ligeglad med selve hendes vægt, men når den er så høj, som Annemettes var dengang, så har det indvirkning på livskvalitet. Det er svært og tungt at gøre selv de mest almindelige hverdagsting – og som mor til tre, er der brug for overskud og energi. Sidenhen fandt jeg ud af, at hun faktisk havde store rygproblemer, som hæmmede hende rigtig meget. Hun var ofte nødt til at tage smertestillende medicin og gå til fysioterapi.

Annemette fandt motivationen selv

Nogle år senere skrev hun pludselig til mig. Hun havde tabt de første 13 kilo på egen hånd i samarbejde med sin læge, men nu skulle hun have hjælp til at holde snuden i sporet. Hun var startet ud med sit vægttab, fordi hun ville af med sine rygsmerter. I sit opstartsspørgeskema skrev hun bl.a. om de første forfærdelige dage uden sukker og kaffe. Annemette valgte nemlig at tage en kold tyrker og forsøge at smide nogle af sine afhængigheder (du behøver ikke gå så drastisk til værks, men for nogle giver det et kick at gøre det). Det blev starten på en lang rejse, hvor Annemette trænede i gruppeforløb hos mig. Og hvor er jeg glad for, at hun kom. Annemette er et af de sjoveste bekendtskaber, jeg er stødt på. Hun træner på sin helt egen måde – jeg ved faktisk ikke helt, hvad jeg kan sammenligne hende med. Men hun gjorde det. I starten var hun utroligt bange for at komme til skade med sin ryg, som tidligere drillede hende massivt. Efterhånden blødte det op for hende, og hun turde flytte mere og mere vægt i de forskellige øvelser. Og så har Annemette bare de herligste træningslyde. Det kunne få et helt hold på 12 deltagere til at trække på smilebåndet, når Annemette kæmpede sig igennem sin træning.

før og efter vægttab 43 kilo

Annemettes vilde forvandling efter et vægttab på hele 43 kilo

vægttab 43 kilo

Annemette – smuk, fin og 43 kilo lettere

På egen hånd begyndte hun at løbetræne, og det fangede hende virkelig. Løb kan man nemlig næsten altid gøre, og det kræver ikke ret meget. Et par gode sko og så er du klar.

Annemette gik fra 113 til 70 kilo og har siden været igennem en maveskindsoperation. Der er virkelig tale om et menneske, der har fået et helt nyt liv. Nu er det ved at være et par år siden, at Annemette startede, og hun kæmper stadig, for det bliver aldrig helt let at fastholde motivationen til at træne og spise sundt. Men man er nødt til at blive ved – ellers ender man, hvor man startede eller højere endnu.

Beskyttet: Mere end 16 kilo tabt på 12 ugers gruppeforløb

Dette indhold er adgangskodebeskyttet. For at se det, indtast venligst din adgangskode nedenfor:

Test: Anodyne holdningskorrigerende trøje

Jeg har i nogle måneder haft en holdningskorrigerende trøje fra Anodyne til test. Det giver god mening for mig at afprøve et produkt som det her, fordi jeg for det første ser mange af mine klienter, der har en holdning, der halter lidt. Samtidig har jeg også selv tendens til at falde lidt sammen og være en tand for indadroteret i skuldrene. Det skyldes, at jeg tidligere har arbejdet som softwareudvikler i omkring 15 år og derfor har siddet rigtig meget med armene ind foran kroppen for at kunne betjene en computer.

Anodyne holdningskorrigerende trøjeEn holdningskorrigerende trøje kan efter min opfattelse ikke fuldstændig fixe dine holdningsproblemer, men den kan være understøttende i forhold til træning. Træningsmæssigt vil de fleste med kontorjobs (og andre, der arbejder “inde foran kroppen”) have gavn af at lave øvelser, der består af træk af forskellig art samt mobilitetsarbejde, så de kan blive åbnet op i brystet.

Jeg var ret spændt første gang, jeg tog min holdningskorrigerende trøje på. Jeg havde frygtet, at den ville være nærmest umulig at få på (de skal være ret stramme i det, før du får effekt), og samtidig var jeg også noget skeptisk omkring, om jeg nu ville kunne holde ud at have den på. Jeg har det virkelig stramt (pun intended) med ting, der sidder virkelig stramt a la støttestrømper, knæbind osv. Jeg føler mig indskrænket i mine bevægelser og kan ikke vente med at flå det af igen. Faktisk bliver jeg lynhurtigt max irriteret og kan ikke rigtig holde følelsen ud. Her blev jeg dog positivt overrasket. Det føles ikke ubehageligt at have Anodyne trøjen på, selvom den sidder tæt.

Anodyne holdningskorrigerende trøje bagfra

Du kan med det samme mærke, hvordan dine skuldre bliver trukket en anelse tilbage, og du retter dig som en konsekvens af trøjen mere op helt uden at tænke over det. Du skal starte med kun at bruge trøjen i kort tid for at undgå ømhed. Efterhånden kan du have den på længere og længere. Jeg har haft min trøje på under mit almindelige tøj, og det har fungeret fint hen over vinteren. Nu hvor solen er kommet, så er det dog lidt for varmt, men heldigvis findes der også holdningskorrigerende bh’er.

Indlægget er sponsoreret af Anodyne.

Frugt- og svampetørrer fra Coolstuff

dehydrator

Frugt- og svampetørrer fra coolstuff.dk

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Coolstuff. Jeg har fået tilsendt en frugt-og svampetørrer, som jeg har hygget mig med på det seneste. Du kan brugte en tørremaskine eller en dehydrator, som det også kaldes, til rigtig mange ting. Jeg bruger oftest min til at tørre frugt, så jeg har nogle nemme snacks til ungerne, men du kan også tørre krydderurter. Det er en god måde at sikre at de skønne urter fra haven ikke bare går til, hvis du ikke kan nå at spise dem, mens de er friske. Jeg har med rigtig gode resultater tørret timian – og det er bare lidt ekstra skønt at krydre maden med noget, som du selv har fremstillet.

Tørrede ramsløg

Når foråret kommer, kommer ramsløgene også frem i Risskov

I sidste uge var jeg inde omkring Risskov for at træne en klient, der bor i nærheden. Efter endt træning gik jeg ned i skoven og plukkede ramsløg. Dem har jeg blandt andet brugt til at lave pesto, ramsløgsolie og også tørret ramsløg af.

Og det er virkelig let at tørre ramsløg, så du kan fylde krydderihylden op. Når du først har plukket dem, så skal du blot skylle dem, så der ikke er skidt, dyr og andre gode sager fra skoven på dem. Herefter lader jeg dem lige dryppe af i en sigte, så de er så tørre som muligt, inden jeg fordeler bladene på pladerne til tørremaskinen.

Friske, skyllede ramsløg klar til tørring

 

 

Det er utrolig nemt at indstille tørremaskinen, og denne her nye fra Coolstuff har en fed funktion, som jeg manglede på min gamle (og meget dyrere maskine); Du kan nemlig indstille, hvor mange timer maskinen skal køre. Derudover kan du indstille temperaturen. Hvis du er i tvivl om, hvad den ideelle tørretemperatur er, så følger der en instruktionsbog med, der har angivelser for masser af frugt og grønt. Kan du ikke finde din fødevare her, så vælg en der minder om den eller hop en tur forbi Google. Jeg gav mine ramsløg 55 grader i 10 timer. Først satte jeg tørreovnen til at køre i fire timer, fordi jeg var i tvivl om, hvor meget der skulle til. Og det er en fin fremgangsmåde. Hvis din ingrediens ikke er tør og sprød (hvis det er sprødhed, der er dit mål), så er den ikke færdig, og du skal starte ovnen igen.

opskrift squashchips

Lækre squashchips og lidt krydrede gulerødder klar til aftensnacken

Det næste jeg skal lave i min tørreovn er squashchips. Det smager sygt godt og er samtidig sundt. Squash er i sig selv lidt kedelige, men med en god håndfuld krydderier og eventuelt et stænk olie, så bliver det rigtig lækkert.

Lidt ekstra bliver hurtigt til mange kilo

Forestil dig, at du hver fredag sidste år efter aftensmaden spiste slik. Du var ikke sådan særlig sulten og manglede ikke energien fra slikket. Altså var dit kalorieindtag helt fint og i balance, inden du satte dig med slikskålen.

Forestil dig så, at det var en pose Matador mix. Sådan en helt standard pose på 135 gram. Sådan en man kan jo hurtigt køre ned foran X-faktor.
Hver fredag året rundt….

To dage om ugen drak du en halv liter cola og en af dagene snuppede du også en Marsbar. Mange drikker jo faktisk en halv liter cola eller mere hver eneste dag, men lad os bare holde os til to om ugen.

Ved årets udgang har du taget 8,6 kilo på. Jeg gentager… otte komma seks kilo! Det er MEGET!

Prøv at tænke tilbage. Ligner det her lidt dit billede af et nogenlunde almindeligt år? Eller plejer du at få endnu mere fordelt ud over ugen, som du egentlig ikke havde behov for? Når man begynder at regne efter, så er det pludselig ikke så svært at forstå, hvorfor kiloene nogle gange kommer snigende, uden vi nærmest lægger mærke til det.

Hvis vi så samtidig tager med i betragtning at basalstofskiftet falder, jo ældre vi bliver, så vi langsomt får et mindre kaloriebehov, så er det let at se, hvorfor rigtig mange af os stille og roligt hopper en tøjstørrelse op år efter år.

Hvis du – som jeg – gerne vil kunne spise din slik og drikke den der cola, men ikke ligefrem elsker at få flere kilo på sidebenene, så er der ikke andet for end at sørge for, at du bevarer et ligevægtsindtag. Det kan du enten gøre ved at spise noget mindre af noget andet, eller du kan forbrænde noget mere ved at motionere. Hvis du samtidig sørger for at bevare eller endda øge din muskelmasse gennem kontinuerlig styrketræning, så kan du endda nææææsten eliminere (det kræver en indsat at eliminere det helt) den nedgang der er i dit basale stofskifte, når du ikke længere er 20 år og sprød som bare pokker. Kort sagt: Jo større muller, jo mere mad kan du spise og stadig undgå at tage på.

Nemlig.com versus bilkatogo.dk

Jeg er begyndt at gøre rigtig mange af mine indkøb online for både at spare tid og penge. Det er nemlig sådan, at jeg ofte kommer til at hælde mere i kurven, end der stod på indkøbssedlen, når jeg er ude at handle. Og det bliver altså dyrt i længden, hvis der hver gang ryger for et par hundrede ekstra i kurven. I starten var jeg meget skeptisk over at skulle lade andre vurdere, om mine grøntsager var friske nok, om kødet så fint ud osv. Men jeg er ikke blevet skuffet. Hvis der har været problemer med en vare, så har jeg uden problemer fået refunderet pengene for varen med det samme, jeg har ringet til kundeservice (hos nemlig.com). Jeg har aldrig skullet dokumentere noget – fx at der rent faktisk var en dårlig tomat i bakken. De tager dine ord for gode varer, giver dig pengene tilbage og en gratis fragtkode til næste levering.

Jeg har været rigtig glad for nemlig.com, men nu hvor min mand, Stig har fået nyt arbejde hos Dansk Supermarked, må vi hellere støtte Bilkas pendant, bilkatogo.dk. Jeg downloadede først app’en og ville bruge den til min bestilling. Det gik fint og smertefrit, og jeg fik hurtigt en tilbudsvare i kurven. Faktisk en for meget, fordi jeg ikke umiddelbart kunne fornemme, om varen var placeret i kurven eller ikke. Så forsøgte jeg at søge på en af de varer, som jeg skulle have. Jeg prøvede alt muligt, men der kom aldrig svar retur. Hmm… så prøvede jeg at gætte mig frem til, hvilken kategori i menuen, det mon var placeret i. Jeg endte med en undermenu, hvor der iflg. listen skulle være 8 forskellige varer. Den klikkede jeg på. 2 minutter senere var app’en stadig ikke klar til at vise mig de 8 varer.

Nå, men så dropper jeg da den app. Den kører bare ikke godt nok. Over på pc’en. Her var den default indstillet til Bilka Hundige. Det rettede jeg til Bilka Tilst som afhentningssted. Igen måtte systemet tænkte i maaaaange minutter. Jeg opgav at vente på det og gik bare på jagt efter mine varer.

Jeg er vant til fra nemlig.com, at jeg fx kan søge på tomat eller kage – og så kommer alt det, der relaterer sig til søgeordet frem. Det sker sgutte rigtig hos Bilka. Når jeg fx søger på kage, så får jeg et resultat med håndsæbe, creme og alt muligt andet, som jeg ikke selv ville kategorisere som kage. Men det kan jo være, at Bilka bare tænker, at jeg trænger mere til et bad end til kage 😀

Jeg nægter at give op. Efter alt for lang tid har jeg sådan nogenlunde fundet det, som jeg har brug for (med mange kompromisser undervejs). Nu skal jeg have betalt og selvfølgelig have mulighed for at indtaste Stigs personalenummer et sted, så han kan få den rabat, der følger med for alle ansatte. Der er bare ikke et eneste sted i processen, hvor der er et indtastningsfelt til rabatkoder eller lignende.

Det ender med, at jeg trykker på krydset. Kære Bilka – det er en ommer. Jeres system er ikke godt nok. Sig til hvis I mangler en dygtig udvikler, der kan tune systemet lidt for jer, så kender jeg nok et par stykker.

Nu vil jeg tjekke, om Nemlig kan levere i morgen eftermiddag. Det kan de nok. Så slipper vi også for at sende Stig forbi Bilka i morgen eftermiddag – håber I overvejer at lave udbringning i Bilka to go version 2.0 – jeg håber også sådan, at I lykkes med at få det rigtig godt op at køre.

Jeg anede ikke, at Bilka to go eksisterede. Måske er det også potentiale for vækst, hvis I skyder nogle flere kroner i markedsføring. Eller måske har I reklameret massivt på TV. Så må I undskylde. Jeg ser bare ikke TV. Ikke at jeg ikke dovner den foran skærmen, for det gør jeg bestemt. Jeg streamer bare kun (og når jeg kan streame film og serier, så har vi ligesom slået fast at mine udfordringer med performance i jeres app/website ikke hænger sammen med en langsom internetforbindelse).

Kære Bilka, kom så! Jeg er sikker på, at I godt kan. Det er jo jeres slogan.

Som I nok allerede har gættet, er jeg stadig mest fan af nemlig.com – og det var også der jeg endte med at handle i går. Bilka sælger nogle varer noget billigere, men når systemet fungerer så dårligt, så er det ikke tiden og dermed pengene værd for mig. Nogle af mine venner har på Facebook kommenteret, at de heller ikke var fan af søgefunktionerne fra starten, men at de nu har vænnet sig til dem. Det er selvfølgelig fint nok, men jeg synes ikke, at jeg som forbruger skal vænnes til et system. Systemet skal være indrettet, så det er intuitivt og fungerer for brugeren uden en længere oplæringsprocess. Jeg arbejder selv delvist som IT-udvikler, så jeg har stor forståelse for, at nogle opgaver, der for slutbrugeren virker trivielle, kan være rigtig svære at implementere. Men ALT kan lade sig gøre. Det er blot et spørgsmål om, hvor lang tid og hvor mange penge man vil kaste i det. Jeg er bange for, at Bilka mister for mange kunder, inden de overhovedet er kommet rigtigt i gang. Ind til videre fungerer Bilkatogo kun for Bilka Hundige og Bilka Tilst, men det bliver rullet ud til bl.a. Bilka Vejle inden længe.

For mig virker det som et produkt, der p.t. kun burde være ude i pilottest for en lukket kreds.

Anmeldelse af sundtakeaway.dk

Allerførst vil jeg lige slå fast, at denne anmeldelse af sundtakeaway IKKE er et sponsoreret indlæg. Jeg valgte selv for nogle uger siden at bestille min mad derfra for at prøve konceptet af og se, hvad det kan.

Jeg har i to uger nu modtaget mad til tre fulde dage to gange om ugen. Dvs. mad til seks dage ud af ugens i alt syv dage. Jeg har bestilt til fire uger i alt til den nette sum af 3.195,- kr. Sundtakeaway angiver selv, at et måltid derfor koster 27,- kr. Det lyder jo umiddelbart sådan nogenlunde rimeligt, selvom man sagtens selv kan lave maden langt billigere. Selvfølgelig skal det koste noget, at få maden bragt fiks og færdig. Kæden hopper dog lidt af for mig med måltidspris der. Hver dag er der tre hovedmåltider – helt fint at tage 27,- kroner for dem. Der er også to daglige mellemmåltider. De kunne også sagtens koste noget, men mellemmåltiderne er hver dag et stykke frugt og en form for havre/nøddesnack. Jeg vil altså ikke give 27,- kr. for et stykke frugt. Det er helt absurd.

sundtakeaway

Sådan ser tre dages mad i Slankepakken fra sundtakeaway.dk ud.

Men hvordan smager maden så? Smagen har jeg intet at udsætte på. Der er god variation i måltiderne, men de bærer dog noget præg af at være blevet masseproduceret. En dag skulle jeg have en salat med forskellige grøntsager og kød. Desværre bestod min salat hovedsagelig af rå rødløg, og det bliver sq lidt skarp at spise rent. Jeg tænker, at det, der er gået galt er, at man har en kæmpe stor salat, der på et tidspunkt har være fint afbalanceret i ingredienserne – men da de nåede til min portion ramte de et område i den kæmpestore skål, hvor salaten ikke var blandet godt nok.

Slankepakken fra sundtakeaway

Mit valg af pakke faldt på Slankepakken. Her kører de en udgave til mænd og en til kvinder. Forskellen på pakkerne er antallet af kalorier. Til kvinder er der 1.200-1.300 kalorier dagligt, mens mændene må få 1.600-1.800 kalorier. Jeg er et forholdsvis aktivt menneske, og jeg kan på ingen måde klare mig med de få kalorier, som de smider i den kvindelige udgave af slankepakken. Derfor bestilte jeg den maskuline version. Jeg kan fint klare mig med 1.700 kalorier i gennemsnit, når jeg gerne vil smide noget kropsfedt, så det var en passende kaloriemængde. Jeg har undervejs undret mig lidt over måltiderne… Frokosten ligger ofte omkring de 700 kalorier. Altså et gedigent måltid. Men når jeg kigger på mængderne og ingredienserne, så ved jeg godt nogenlunde hvor mange kalorier, der er i. Det er altså nogle gange helt skævt. Ikke sådan at du får for mange kalorier, men til nogle måltider er der langt færre kalorier end angivet. Det gør sig gældende, når der er tale om fx en bulgursalat. Under hvert måltid er der nemlig angivet kalorier og fordeling mellem fedt, protein og kulhydrat. Det er rigtig fint. Problemet opstår når de angiver kalorier for føromtalte bulgur. Her har de helt klart brugt kalorierne i utilberedt bulgur. Der er altså langt færre kalorier i 100 gram tilberedt bulgur end 100 gram rå bulgur (fordi bulgur/ris/pasta og lignende svulmer op under tilberedningen pga. den mængde vand, fødevaren optager). For at få tallene på bordet, så er der ca. 100 kalorier i 100 gram kogt bulgur, mens der er hele 350 kalorier i 100 gram utilberedt bulgur. Dvs. at måltidet er angivet til omkring 250 kalorier mere, end det rent faktisk indeholder. Det kan godt mærkes på energiniveauet den dag.

I går var den gal med en bønnesalat med feta. Der var ca. 3 stykker feta, forskellige grønne/hvide bønner, en smule gulerod og lidt vinaigrettedressing. 700 kalorier igen. Næppe… Der var ca. 100 gram vinaigrette. Det giver et sted mellem 100 og 200 kalorier alt efter, hvor fed den har været (det kan jeg ikke se nogen steder). Herefter var der de tre stykker feta. Lad os angive kalorierne her højt og sætte dem til 25 kalorier. Det var 225 kalorier i alt (hvis vi tager den fedeste vinaigrette for at gøre det fair). Så er der altså 475 kalorier tilbage. I 100 gram grønne bønner er der knap 30 kalorier. Så er vi oppe på 255 kalorier. Så smider vi en mellemstørrelse gulerod oveni. Den giver ca. 25 kalorier mere. Det samlede regnestykke siger nu 280 kalorier. Det sidste,der var i, var nogle brune bønner. Dem var der ca. 50-100 gram af. Derfor skal vi øge kaloriemængden med 70-140 kalorier. Lad os tage de 140 kalorier… Så ender vi samlet på 395 kalorier. Altså lidt mere end halvdelen af den angivne kaloriemængde. Det synes jeg er utilfredsstillende og faktisk ikke i orden.

Jeg har to uger tilbage med slankepakken. Der skal ske noget magisk de næste to uger, hvis jeg skal vælge at købe mig til den nemme løsning hos sundtakeaway.dk igen.

Find proteinpulver til den rigtige pris

Hvis du som jeg benytter proteinpulver efter din træning eller i pandekager, smoothies og lignende, så ved du, at der findes enormt mange forskellige mærker på markedet. Men hvor finder du proteinpulver til den rigtige pris? Det kan være en jungle at finde rundt i, men det er der heldigvis råd for. På siden www.billigstprotein.dk kan du finde en oversigt over, hvor meget proteinpulver koster hos de forskellige forhandlere.

styrketræning bb dødløft

Snup gerne en proteinshake og et stykke frugt efter din styrketræning

Ud over prisen, så giver siden dig også et godt overblik hvor meget protein, der er i de enkelte pulvere pr. 100 gram, ligesom du kan se, hvad det så koster dig i kalorieregnskabet. Prisen er nemlig ikke det eneste, der bør afgøre, hvilket proteinpulver, du køber. Kvaliteten af proteinerne og sammensætningen er også afgørende for, om det er pengene værd. Her vil jeg anbefale dig at gå efter Whey proteinpulver med mindre du er veganer eller allergiker. Hvis det er tilfældet skal du i stedet ud i fx soja-, ærte- eller risprotein. Jeg har selv prøvet et par proteinpulvere, der ikke var wheybaserede, men jeg har ind til videre ikke fundet noget, som jeg er begejstret for. Konsistensen og smagen lader ofte meget tilbage at ønske i sammenligning med Whey. Ydermere er de fleste ikke-animalske proteinpulvere ofte ikke gode nok i deres sammensætning, så du får desværre ikke et specielt godt produkt. Det er dog fint som et tilskud, hvis du er veganer og har lidt svært ved at spise nok protein gennem din kost.

Har jeg brug for proteinpulver?

Men er det overhovedet nødvendigt for dig med proteinpulver, hvis du er almindelig motionist, der træner styrketræning et par gange om ugen? Egentlig ikke, hvis du fx træner før din aftensmad eller et andet måltid, hvor du ved, at du kommer til at få en god portion protein. Dog kan det være en fordel med proteinpulver, fordi du kan få en høj mængde af protein for få kalorier. Jeg anbefaler mine klienter at tage en shake og et stykke frugt efter alle styrketræninger. Frugten indeholder kulhydrater, der gør det nemmere for din krop at optage proteinerne i din shake – så lad endelig være med at forsage kulhydrater helt. Din krop har brug for dem. Og så har mange altså en tendens til at blive lidt en sur diva, hvis de ikke får nogen kulhydrater – simpelthen fordi din krop ikke er lavet til at fungere optimalt uden.

Ud over sammenligning af proteinpulvere, så finder du også andre relevante prissammenligninger hos www.billigstprotein.dk – du kan fx få en oversigt over fiskeolie, vitaminpiller, kreatin og andre produkter.

Sund på ferie

Vi har ferie et par gange hvert år og mange af os vil gerne være sunde, mens vi er på ferie. Det er altid en afvejning, fordi “Det er jo ferie” – og “Vi skal også mærke, at vi har fri”. Det er jeg helt enig i, men du kan godt holde ferie, tage ud og rejse og stadig holde den sunde livsstil.

En tur på kæden Humus Bar. Super lækkert og mørt kyllingekød med forskellige grøntsager og selvfølgelig hummus.

For nylig var jeg en uge i Budapest med en veninde. Både hun og jeg er i gang med at smide nogle kilo, så vi lavede en hurtig forventningsafstemning, inden vi rejste. Der skulle være plads til nogle drinks, men til gengæld droppede vi dessert og valgte sunde måltider. På langt de fleste restauranter kan du få en eller flere sunde retter. Vi gik flere gange efter laks og kylling. I Budapest var det flere gange sådan, at man kunne vælge tilbehør til sin ret. Fx kunne man vælge mellem pommes frites, kartoffelmos eller grillede grøntsager. Hvis du vælger grøntsagerne frem for pommes frites, så sparer du en hulens masse kalorier.

Gå sundheden hele vejen hjem

Ungarsk bønnegryde med masser af smag og 3 slags bønner

En anden god strategi til at bevare sundheden på en storbyferie er at gå rundt frem for at tage fx metro. Inden jeg rejste afsted var jeg blevet anbefalet at bruge “Hop On Hop Off” busser i Budapest, for som han sagde; Det er jo en storby og afstandene er store. Så det havde jeg egentlig indstillet mig på. Vel ankommet på hotellet fik vi stukket et rutekort til de røde turistbusser i hånden, men vi endte med aldrig at købe billet til busserne. I stedet valgte vi hver dag en rute, som vi gik. Det gav masser af kilometer i fødderne, og vi fik helt sikkert set noget andet og mere, end hvis vi havde siddet i enten bus eller metro. De fleste dage gik vi omkring 18 km – og så dansede vi natten lang et par gange også. Vi havde begge et ur med skridttællerfunktion på, og efter en nat med masser af dans, kunne vi næste morgen grine af, at vi allerede lå på omkring 10.000 skridt, da vi sad ved morgenmaden.

Sundere aftensmad på restaurant: Læks med safransauce og grillede grøntsager.

Vi boede på hotel med en helt almindelig morgenmadsbuffet. Her er det let at falde i det hvide brød og kager, men hvis du tænker dig lidt om, så er der gode, sunde valg, som du kan træffe i stedet. Du kan fx spise æg, skinke, grøntsager og frugt. Eller græsk yoghurt med frugt og havregryn. Det kan sagtens lade sig gøre, men det er et aktivt valg, som du er nødt til at tage.

Hacks til at spare kalorier på ferien

Ud over sunde måltider og masser af kilometer i stængerne, så er der andre områder, hvor du let kan spare nogle kalorier. Efter at have gået i mange timer kan kaffetørsten og lysten til en tur på café godt melde sig. I stedet for at bestille en stor café latté, der nemt gemmer på mange hundrede kalorier, så bestil en helt almindelig sort kaffe. Hvis den skal være sød, så brug sødemiddel – og hvis du drikker kaffe med mælk, så bed om at få deres low fat version frem for sødmælk. De fleste morgener snuppede vi et stykke frugt med fra morgenbuffeten, og det kan let redde den hurtige sult, så du ikke kaster dig frådende over kagerne, når du er på café.

LÆKKER kagetallerken hos Café Gerbaud, som er et must visit, hvis du er i Budapest

Vi havde dog planlagt et cafébesøg, hvor den skulle have fuld gas med hensyn til kage. Det var der dog sagtens plads til, fordi vi var så aktive, så vi NØD vores lækre kage på den skønneste, historiske cafe, Gerbaud

I øvrigt byder Budapest på rigtig mange lækre restauranter. Vi kan kraftigt anbefale Dobrumba (mellemøstlige retter) og Aszu. Du kan med fordel bestille bord hjemmefra, for især Dobrumba er der meget run på, og det kan være svært at få bord, hvis du kommer ind fra gaden. Heldigvis taler de fint engelsk de fleste steder, så det er let at kommunikere med dem enten pr. email eller ved at ringe til dem.

Uanset hvad du vælger og hvordan du griber det an, så hav en rigtig skøn næste ferie.

Test: Sneakers fra Freewalk

Jeg eeeelsker sneakers og går stort set aldrig i andet med mindre jeg er nødt til at dresse up og iføre mig høje hæle. I løbet af et år slider jeg op til flere par op, så derfor er jeg næsten altid på udkig efter det næste par. Når jeg vælger sneakers, så er det vigtigt for mig, at de er behagelige at have på – og så må de også gerne have et fedt design.

For noget tid siden lavede jeg en aftale med www.freewalk.dk om at teste og anmelde et par af deres sko. Jeg fik frit valg på alle hylder og valgte et par Skyline Dark Grey i størrelse 38. Jeg var lidt i tvivl om størrelsen, for jeg synes ofte, at mine fødder lige er et halvt nummer for store eller små til at passe perfekt i enten str. 37 eller 38. Heldigvis viste str. 38 sig at være spot on.

freewalk sneakers

Mine Freewalk sneakers bliver luftet i snevejr med højt humør foran Buda Slot i Budapest

Jeg har nu brugt mine sneakers fra Freewalk i et godt stykke tid og er ret begejstret for dem. Jeg havde dem blandt andet med på en tur til Budapest, hvor jeg gik omkring 20.000 skridt dagligt. Her oplevede jeg det eneste minus ved skoen – som egentlig ikke har noget med skoen, men mere årstiden at gøre: De er lige kolde nok i snevejr og 0 grader. Til gengæld var de perfekte et par dage senere, hvor temperaturen var røget op på 5-6 grader.

Tidligere har jeg ofte ladet mine udtjente løbesko overgå til at være allround sko, når de ikke længere havde nok støtte til fortsat at blive løbet i. Det har været ok, men det har ikke været kønt. Og det er da ok at have lækre sko, når jeg nu ikke til daglig dresser op i det fedeste modetøj, fordi jeg primært opholder mig i tights og træningsbluser.

Du kan fint bruge freewalk sko til fitness, power walk og almindelig hverdagsbrug. Jeg ville ikke bruge dem til de tunge flerledsøvelser som squat og dødløft. Det synes jeg ikke, at de egner sig til – men styrketræning i maskiner, diverse fitnesshold osv. er de fine til.

Skyline dark grey freewalk

Skyline Dark Grey sneakers fra Freewalk

Jeg bruger først og fremmest skoene, når jeg har klienter til personlig træning i min kælder. De er hurtige at komme i, og jeg kan gå og stå i dem i timevis uden at få ømme fødder og fodled. Når jeg skal have mit næste par, så vil jeg helt sikkert gå efter en af de mere kulørte udgaver, for jeg elsker farver. Med Freewalk sneakers er der masser at vælge mellem, og det gode er, at de har et rigtig fornuftigt prisniveau, så hvis du forelsker dig i to par, så bliver du ikke totalt ruineret. Og hvis du gerne vil spare lidt ekstra, så har jeg en rabatkode til dig: FF20 – så får du 20% rabat, selv tak 🙂

Krea skole i uge 7

Lego kat DIY

DIY Lego kat 😀

Som barn og ung kedede jeg mig i skolen, men jeg holdt kedsomheden fra døren ved at doodle og tegne ansigter, mens lærerne forklarede og svarede på spørgsmål. Som voksen kan min kreativitet ligge på et ret lille sted. Min egen kreativitet er blevet skubbet i baggrunden, fordi der er andre ting, som jeg har vurderet vigtigere de sidste mange år. I perioder tager jeg det op igen – der er ikke noget som en blyant i hånden og et lækkert stykke papir, der kan få stress hormonerne til at gemme sig lidt ovre i hjørnet. I hvert fald for en stund.

rainbow dash paint

“Den seje Rainbow Dash” som min datter lavede i paint på min computer, da hun var 6

Mine børn er også kreative væsener. De digter de vildeste historier og tegner de mest fantastiske dyr og former figurer i alt fra modellervoks, til pearl clay og mudder. De laver sange, stop motion film og sjove videoer, som de griner af sammen med deres venner. Men der er ikke ret meget tid til at dyrke kreativiteten i en hverdag med heldagsskole, fritidsaktiviteter, lektier og et søvnbehov, der ligger på den gode side af 10 timer.

I perioder oplever jeg mine børn stresse. Men jeg oplever også, hvordan de stresser af, når de får ro til bare at sidde og nuldre med et eller andet, som de godt kan lide. Hvis du vil give dine børn et skud mental sundhed, så overvej at dyrke deres kreativitet. Måske kan I gøre det sammen? Jeg elsker at tegne eller forme underlige verdener i playsand med mine. Andre gange gider de ikke have mig med, og det er ok.

I uge 7 er der god mulighed for at lade dine børn dyrke deres kreative sider og få et afbræk fra hverdagen. Hvis du ikke selv har mulighed for at holde ferie med dine børn, så overvej om ikke dine børn skal se noget andet end den sædvanlige SFO i nogle dage. På Jakobsskolen i Risskov (Århus) kan dine børn komme på krea-skole i uge 7 fra d. 12. – 16. februar. Det koster kun 1.000 kr. at deltage – og det er altså incl. materialer. På holdet vil der max være 15 børn fra 2. – 6. klasse, så der er god tid til den enkelte. Smut også gerne ind forbi deres event på Facebook og meld dig som interesseret der.

For mig er den mentale sundhed lige så vigtig som den kropslige. Og hvis jeg og mine børn skal bevare den mentale sundhed (eller en tilnærmet værdi, tøhø), så skal vi huske de der ting, som vi elsker at lave. Det, der får os til at stresse af, stoppe op og mærke efter. Den gave vil jeg gerne give videre til min børn – ligesom evnen til at kunne se på et stykke kunst og danne sin egen mening om, hvad det fortæller.

Indlægget er sponsoreret af Den kreative afdeling.

Naturlig pleje til hud og hår fra Chleopatra olier

For mig handler sundhed også om mit velbefindende sådan helt generelt. Hvordan har din krop det indeni og udenpå. Du opnår den allerbedste pleje af hud og hår ved at spise sundt, men ind imellem er det luksus at tilføre lidt ekstra udefra. Det fortæller jeg dig lidt om her. Indlægget indeholder affiliate links.

Jeg har indgået et samarbejde med Chleopatra olier, og i den forbindelse fik jeg lov til at vælge nogle produkter fra deres shop, som jeg har testet. Jeg valgte blandt andet en marula olie, som jeg er begyndt at bruge under min dagcreme. Jeg har virkelig tendens til tør hud, og det bliver ikke ligefrem bedre her i vinterhalvåret, hvor frosten bider lidt fra sig. Men en god olie gør underværker, og jeg er ret vild med marula olien.

ansigtsmaske med hvidt kaolin ler

Jeg havde ikke lige en grimasse, der kunne passe, men ansigtsmasken blev god

Chleopatra olier er et danskejet firma med nogle – i min optik – rigtig fine værdier. Morten og Liezel, der står bag, brænder for kvalitet og renhed. Du slipper for unødig kemi, ligesom produkterne heller ikke er testet på dyr.

Da jeg besøgte deres hjemmeside blev jeg ret vild med idéen om at lave min egen ansigtsmaske. Så ved jeg ligesom, hvad der er i. Jeg får SÅ nemt eksem og allergiske reaktioner, og det er stort set umuligt at hitte ud af, hvad dælen det er, jeg reagerer på. Til gengæld er det ret let, hvis din ansigtsmaske kun indeholder nogle enkelte ingredienser, som du selv har blandet. Sandsynligheden for at du rent faktisk ikke reagerer negativt på de gode ingredienser er formentlig også ret høj.

 

Jeg har aldrig vidst ret meget om hverken rosenvand, æteriske eller vegetabilske olier eller ler

3-4 tsk hvidt kaolinler, et par dråber jojobaolie og 1,5 tsk vand – røre, røre og så er din maske klar. Det er da let!

for den sags skyld, men det er der råd for. Du finder masser af relevante artikler om produkterne og hvordan du kan anvende dem. Fx får du en lang række opskrifter på hjemmelavede ansigtsmasker, som er lette at gå til.

Tidligere i dag smuttede jeg i køkkenet og blandede mig en ansigtsmaske med hvidt kaolinler, jojobaolie og vand. Super simpelt – og virkelig skøn maske. Man ser knap så skøn ud, mens den er på, men skidt med det 🙂 Opskriften finder du lige under billedet. Jeg har brugt en metalske, men folkene bag Chleopatra olier har siden fortalt mig, at det skal man endelig ikke gøre, fordi metallet kan ødelægge nogle af lerets gode egenskaber. Så fremover bliver det kun materialer af træ, plastik og keramik.

Indlægget er sponsoreret af Chleopatra Olier.

 

 

Udstyr til hjemmetræning

Der findes masser af udstyr til hjemmetræning på markedet. Noget er godt, og noget er virkelig noget bras. Jeg vil gerne hjælpe dig med at skille skidt fra kanel, så her får du mit bud på, hvad du bør have i dit homegym, så du kan træne de større muskelgrupper. Jeg har gjort benarbejdet for dig, så du slipper for at spilde din tid på dyre og elendige TV-shop maskiner (og ja, de er elendige, også selvom du kan skubbe dem ind under sengen).

Håndvægte

Slyngetræner

Træningsmåtte

Kettlebells

Pull-up bar

Indlægget indeholder affiliate links.