Mine fem bedste tips til en god nattesøvn

Det er super vigtigt at sove godt og sove nok.

Prioriter din søvn - den er vigtig for din sundhed

Prioriter din søvn – den er vigtig for din sundhed

Det er om natten, at kroppen reparerer sig selv, styrker immunforsvaret, sænker dine stresshormoner og udskiller de hormoner, der er med til at regulere din appetit og dit blodsukker. Samtidig repareres nervesystemet, og hjernen får bearbejdet dagens indtryk.

Hvad sker der i kroppen, når du ikke sover nok?

Det vil altså sige, at hvis du ikke sover nok, eller hvis kvaliteten af din søvn ikke er god nok, så ender du med:

  • En appetit, der er helt ustyrlig
  • Et blodsukker, der er ude af kontrol
  • Dårligt immunforsvar
  • Træthed
  • Øget stressniveau
  • Dårlige nerver
  • Koncentrationsbesvær
  • Humørsvingninger
  • Dårligere restitution
  • Ringe udbytte af din træning

Det er serious business, så jeg synes, at du skal tage din søvn alvorligt og give den et grundigt tjek. Hvis din søvn ikke er optimal, så tag et kig på mine fem bedste råd til en god nattesøvn:

1 Sov i et rum, der er helt mørkt

Dvs. mørklægningsgardiner for vinduerne, ingen blinkende dioder på din telefon, ingen stand by lampe på et TV, ingen lys fra vækkeur osv. HELT mørkt. Det mørke rum optimerer kroppens produktion af melatonin, der er et søvnregulerende hormon. Melatonin gør for søvn, hvad lys gør for dig i vågen tilstand. Derudover er melatonin en antioxidant, der er med til at nedkæmpe frie radikaler i kroppen. Det vil altså sige, at en velreguleret melatoninproduktion kan hjælpe til med at beskytte dig mod nogle former for kræft.

2 Gå i seng og stå op på samme tid hver dag

Det lyder måske kedeligt, men det allerbedste for dig og din søvn er, hvis du holder dig til det samme mønster dag ud og dag ind. Det betyder at du står op og går i seng nogenlunde samme tid uanset om det er ferie, weekend eller hverdag. Hvis du har børn, så ved du, hvordan de har det, når de mangler et par timers søvn. De er uoplagte, har let til tårer/irritation og er bare ikke særlig godt kørende. Det samme gælder for voksne. Vi opdager det bare ofte ikke, fordi vi er så vant til at have en søvn, der ikke følger noget bestemt skema. Vores børn derimod kommer ofte i seng og står op på samme tidspunkt undtagen ved særlige lejligheder – og så betaler de prisen dagen efter.

Det er især vigtigt at holde sig til et fast mønster, hvis du for tiden oplever problemer med indsovningen eller ikke er frisk, når du vågner. Det tager tid for din krop at omstille sig til en ny måde at sove på, og den har lettest ved at finde ud af det, hvis du bliver ved med at gøre tingene på samme måde igen og igen. Det kan være, at det tager rigtig lang tid for dig at falde i søvn tidligere end du plejer, men aften efter aften vil du opleve, at det bliver lettere – især hvis du holder fast i at stå op på samme tidspunkt hver dag også.

3 Minimer blåt lys i timerne inden du skal sove

Dette punkt er især vigtigt for dig, der er lang tid om at falde i søvn. Smartphones, tablets, bærbare computere og hvad vi ellers omgiver os med af gadgets, afgiver et blåt lys, der er med til at stimulere hjernen til aktivitet. Det betyder ikke alverden i løbet af dagen, hvor du alligevel skal holde dig vågen og i gang, men om aftenen kan denne påvirkning have en dårlig indflydelse på din hjerne, så den er længere tid om at finde ro. Hvis du ikke kan undvære dine gadgets i timerne op til sengetid, så kan du installere en app, der justerer det blå lys efter tidspunkt på døgnet. Der findes en version til PC/MAC/iPhone/iPad, der hedder ”f.lux” og en tilsvarende til Android apparater, der hedder ”Twilight”.

4 Tag et tilskud magnesium

Hvis du oplever uro i kroppen eller har svært ved at slappe ordentligt af, så kan du med fordel tage et tilskud magnesium en halv times tid, inden du skal sove. Magnesium virker altså afslappende og har samtidig positiv indvirkning på muskelømhed, nerve-/muskelfunktion og hjælper til at opnå et normalt stofskifte.

5 Tag et varmt bad

Når kroppen er klar til at falde i søvn, så falder kropstemperaturen en grad. Forskere mener, at det sker for at kroppen kan spare lidt på ressourcerne om natten. Du kan snyde kroppen til en oplevelse af det temperaturfald, der sker ved indsovningen, ved at tage et varmt bad (ikke skoldhedt) en times tid, før du skal sove. Når du kommer ud af badet, vil din krop være varm, men i tiden efter vil temperaturen falde, og det kan hjælpe din krop med at blive klar til at sove.

 

Sov godt 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *