Træning under graviditet

Da jeg var gravid med mit første barn for ca. 9 år siden, var oplysningerne omkring motion og træning under graviditet ikke særligt gode. Min daværende læge var en midaldrende mand, der frarådede mig al anden bevægelse end gåture, svømning og blide strækøvelser.  Kombineret med at jeg gav mig selv carte blanche til at spise for 2 (læs: æde pommes frites fra Gerners grill og spise jordbæris for ti personer), resulterede det i en vægtøgning på 27-30 kilo. Og det var på en krop, der i forvejen lå uden for normal vægt rent BMI-mæssigt.

Manglende motion under graviditet medfører større risiko for stor vægtøgning

Et halvt år efter fødslen af mit første barn, var kroppen stadig præget af overvægt til dels pga. manglende træning under graviditeten

Min søn kom til verden og efter nogle måneder begyndte jeg så småt at motionere igen, men jeg var meget bange for det, fordi jeg fik vildt modstridende oplysninger fra det sundhedspersonale, som jeg stødte på på min vej.

Cirka 1½ år senere var jeg gravid igen med mit barn nummer to. I mellemtiden var jeg flyttet fra downtown Århus til forstæderne. Jeg havde ca. 5 kilo for meget på sidebenene i udgangspunktet, og det var nok til at min nye kvindelige læge i 30’erne råbte vagt i gevær og bad mig motionere. Jeg fortalte hende, at jeg svømmede og cyklede de 9 km til og fra arbejde, så ofte som jeg orkede. ”Det er slet ikke nok. Der skal sved på panden!” – hun skulle bare vide, hvor meget jeg svedte, når jeg kæmpede mig op ad Randersvej på vej på arbejde J Nå, men jeg blev jo ramt af den der skræmmekampagne, omkring hvor vigtigt det er med motion. Nu måtte jeg pludselig gerne løbe, hvis jeg var vant til det. Kontrasterne til de råd jeg fik i min første graviditet var til at få øje på… Heldigvis klarede jeg mig mere elegant igennem graviditet nummer 2 (klog af skade formentlig). Jeg endte med en vægtøgning på 17 kilo, og det kunne jeg leve med.

Siden mine egne graviditeter, den seneste for 6 år siden, er der kommet bedre oplysning ud omkring, hvordan du med fordel kan træne, hvis du er gravid. Det vigtigste er, at du ikke er bange for at motionere og træne sammen med din gravide mave – og så skal du selvfølgelig vælge motionsform med omtanke.

Mine 5 allerbedste råd til træning under graviditet

  • Undgå kontaktsport som fx håndbold og fodbold, fordi der er risiko for stød i maven.
  • Lad være med at gå efter nogle vilde mål om fx vægttab eller øget styrke. Gå i stedet efter at bevare din nuværende form.
  • Undgå at din kropstemperatur stiger til over 38 grader. Dvs. undgå ting som fx hot yoga – helt almindelig yoga er dog super, hvis du undlader de stillinger, hvor du skal ligge på maven, når den begynder at bule ud.
  • Du må gerne styrketræne. Skru lidt ned for den vægt, som du plejer at løfte og øg i stedet antal gentagelser.
  • Vælg øvelser, der kræver, at du aktiverer din core og styrker din ryg. Hvis du har en stærk coremuskulatur, så kan du med større sandsynlighed slippe for nogle af de gener, der ofte opstår under graviditeten, som fx smerter i lænden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *