Yogakursus uge 28

I uge 28 var jeg så heldig at få sponsoreret et ophold hos Kursuscenter Struer, hvor jeg skulle fordybe mig i yoga, mindfulness og meditation. Jeg er ikke nogen stor yogi, men jeg har da lavet lidt yoga under mine graviditeter og lidt on/off herhjemme, men aldrig noget jeg har holdt ved i ret lang tid.

Helt laidback og langt nede i gear på dag 3

Når jeg tænker yogakursus, så tænker jeg en hel masse – og en stor del er stærkt præget af mine fordomme omkring yoga. Jeg forestillede mig nemlig et helt hold af über stretchy, urtetedrikkende, veganske yogier med meget lange, yndefulde lemmer. Jeg havde noget svært ved at se mig selv i et yoga-setup, hvis det hele blev meget frelst og religiøst.

Heldigvis blev jeg mødt af noget helt andet. Der skulle ikke laves ”udrensninger” i hverken den ene eller den anden ende. Vi måtte gerne både drikke kaffe og spise kød ?Og der var masser af yoga, masser af blide stræk og de lidt hårdere flowtimer adskilt af små sessioner med meditation eller mindfulness.

Lene, der underviser på yogaholdene, er uddannet fysioterapeut, så hun har en solid baggrund og ved en masse om kroppens fysiologi. Hun er fantastisk ligefrem og god til at give forskellige alternativer til øvelserne, alt efter hvilket niveau den enkelte er på. Jeg synes ikke, at det var svært at følge med. Der blev givet rigtig god mundtlig instruktion, samtidig med at Lene selv udførte øvelserne, så jeg var sjældent i tvivl om, hvad jeg skulle.

De øvrige deltagere på yogakurset var vidt forskellige. Aldersspændet var fra 16 til ”nogle og tres” og begge køn var repræsenteret (dog var der klart flest kvinder). Med mine egne næsten fyrre år, så følte jeg mig fint tilpas og ikke særligt presset undervejs af øvelsernes sværhedsgrad. For mig var det ikke hårdt, men flere andre deltagere var et par gange undervejs noget mere pressede – og det er klart, for der var stor forskel på styrke, form, vægt og alder.

Yoga på stranden en perfekt sommeraften

Jeg oplevede at blive presset på andre punkter dog. Vi ankom søndag eftermiddag, og fra mandag morgen gik det løs med yoga og meditation. Da vi nåede torsdag, oplevede jeg at være totalt mæt og decideret træt af at skulle ligge stille og lave afspænding/meditation. Min hverdag hjemme er præget af perioder med ret høj puls (pga. træning, travlhed, stress og konflikter med ungerne), og jeg kunne næsten ikke holde ud at blive mere nede i et område, hvor min gennemsnitspuls var under 50. Jeg fik sværere og sværere ved at ligge stille og holde kroppen og ikke mindst hovedet i ro. Jeg oplevede en voldsom modstand og irritation i kroppen. Jeg ville meget hellere ud og ”smadre igennem” i et eller andet fysisk end at ligge der og trække vejret dybt.

Jeg snakkede kort med Lene om det, og hun opfordrede mig til at forsøge at blive i det – og det ville under alle omstændigheder også have været min beslutning. Når man får noget foræret og lover at skrive om sin oplevelse efterfølgende, så skylder man at gå all-in og tage det hele med. Flere andre på holdet valgte en eller flere sessioner fra undervejs, og det er ok. Det var der ingen sure miner over. Det er op til den enkelte at vurdere, hvad man kan holde til fysisk og mentalt.

Jeg holdt ud den der lange torsdag (som vist ikke var længere end de andre dage, det var bare mig, der var ved at være brugt), og om fredagen vågnede jeg med en helt anden følelse i kroppen. Min krop havde ligesom forliget sig med det langsomme tempo, og jeg var helt klar til igen at fordybe mig.

Hvis jeg tog på sådan et ”rigtigt” yogaophold i Indien med timelange meditationer, så ville min hjerne fucke helt vildt meget med mig, og der ville komme nogle sindssyge kampe, mens kroppen mest af alt ville have lyst til at stikke af. I denne her lidt mere light udgave hos Kursuscenter Struer vandt jeg. Og jeg tror, at jeg havde rigtig godt af det. Det var tiltrængt at komme så langt ned i gear, og yogaen var rigtig god for mig.

Ud over at gå rundt med en dejlig følelse i kroppen, så skete der andre sjove ting med mig undervejs:

Min mand (som jeg havde et par videoopkald med i løbet af ugen) bemærkede, at jeg var begyndt at tale langsommere. Et typisk tegn på stress er, at man gør alting hurtigt – så når man pludselig bliver langsommere, må det vel være et tegn på mindre stress. Virkelig sjov observation, som jeg slet ikke selv havde bidt mærke i.

Om det var yogaen, meditationen eller den Nada-akupunktur, som jeg fik et par gange, ved jeg ikke, men der blev i hvert fald sat gang i et eller andet i min krop. Jeg fik store væskeophobninger i ansigtet. En aften lignede jeg en, der havde tudet flere timer. Det var virkelig skørt, for jeg sørgede for at drikke masser af vand hver dag, så det burde ikke være pga. væskemangel. Jeg var oppe omkring 3 liter vand dagligt.

Derudover blev min fordøjelse påvirket. Jeg har ikke problemer med min fordøjelse normalt, og jeg er vant til at få masser af fibre gennem min kost, så alt fungerer egentlig, som det skal. Men to dage inde i yogakurset, så skal jeg love for, at der skete noget. Det er klart, at både organer og tarme bliver masseret, når man bevæger sig rundt i de forskellige yogastillinger, og det havde en positiv effekt for mig. Nu bliver det altså rent toiletsnak, så hvis du ikke lige er til det, så kan du hoppe et afsnit ned og læse videre derfra. Men altså… der kom virkelig hul igennem. Jeg fik ikke ondt i maven, ingen diarré eller lignende – jeg kom bare virkelig meget på toilettet, virkelig mange gange. Hvis der havde været nogen former for forstoppelse indeni mig, så var der det i hvert fald ikke længere.

Glimt fra en af mine morgendukkerter ved stranden – bedste start på dagen!

At møde op på Kursuscenter Struer til en uges yoga var en helt særlig oplevelse. Jeg fik flashback til min efterskoletid med morgensamling og fællesspisning til alle måltider. Det var super hyggeligt med nye bekendtskaber, og jeg kom helt sikkert til at tale med mennesker, som jeg nok aldrig ville have stødt på, hvis det ikke lige havde været for kurset. Der er en særlig ånd hos Kursuscenter Struer. Her hjælper man hinanden, tager hensyn og vil gerne hinanden. Jeg oplevede, at der var masser af mulighed for at være social, men jeg kunne samtidig også godt trække stikket og lukke mig inde på værelset, når jeg ikke orkede at være sammen med andre mere. Jeg elsker at være sammen med andre og tanker masser af energi ved det, men jeg har også brug for min tid uden andre omkring mig for at blive klar til en ny dag. Og det kunne jeg sagtens få.

Hvis du går og overvejer at tage på et yogaophold, så vil jeg anbefale Kursuscenter Struer til dig, hvis:

  • Du gerne vil stifte bekendtskab med yoga for første gang
  • Du trænger til total mig-tid uden familien
  • Du godt kan lide at blive tanket op på masser af sund mad i smukke omgivelser
  • Du kan lide at være en del af en større, social gruppe

Hvis du er toptunet yogist med mange års erfaring, så synes jeg ikke, at det er stedet for dig – du vil dog ikke have spildt din tid, men niveauet egner sig bedst til begyndere/let øvede.

Jeg tog hjem efter en skøn uge, hvor vi også havde rigtig godt vejr de fleste dage. Jeg startede flere morgener med en dukkert i havet sammen med et par andre kursister. Jeg blev fyldt op med gode oplevelser, mig-tid og en skøn følelse i kroppen efter masser af yoga.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *